Для первинної оцінки силосу достатньо оцінки органолептичних показників (запах, колір, структура), які дають інформацію про якість силосу.

Погана ферментація силосу – виявлення та диференціювання причин за запахом

Запах тухлих яєць

… є ознакою наявності масляної кислоти, яку виробляють певні бактерії (клостридії).

У анаеробному середовищі з досить високим значенням рН ці, так звані, утворювачі масляної кислоти перетворюють цукор і протеїн на масляну кислоту та аміак. Для запобігання цьому особливо важливе швидке зниження pH.

Причини розмноження бактерій, що виробляють масляну кислоту:

Бактерії, що продукують масляну кислоту, можуть активно розмножуватися, якщо:

  • силос сильно забруднений;
  • силосуєма маса мокра або дуже волога;
  • вміст нітратів занадто низький (<0,4 г / кг сухої речовини).

Наслідки наявності в кормі масляної кислоти:

  • підвищення pH, що ще більше сприяє розмноженню бактерій, і особливо клостридій;
  • корм із вмістом масляної кислоти> 0,3% СР вже не можна безпечно згодовувати коровам;
  • втрати енергії;
  • зниження вмісту протеїну в силосі.

? Рекомендація: Ми рекомендуємо використовувати Josilac®classic або Josilac®grass з Safety-ефектом, який дозволяє контролювати процес ферментації, швидко знижуючи значення pH. Активність клостридій та інших шкідливих мікробів успішно пригнічується.

Різкий запах оцту

… є результатом ферментації, в якій переважають бактерії, які перетворюють цукри в оцтову кислоту (enterobacteriaceae).

Причини наявності Enterobacteriaceae

Ризик експоненціального розмноження цих бактерій збільшується, якщо:

  • під час силосування доступ повітря не перекривається вчасно (занадто повільне або негерметичне покриття), оскільки Enterobacteriaceae віддає перевагу аеробному середовищу з відносно високим рН;
  • вміст цукру низький.

Наслідки наявності в кормі оцтової кислоти:

  • втрати енергії;
  • зменшення споживання корму через погіршення смакових якостей.

Рекомендація: Швидко та правильно закривайте силос. Застосування Josilac® дозволяє швидко знижувати pH, завдяки підвищеній активності молочнокислих бактерій.

JOSILAC silo during compaction

Запах гниття

… є ознакою псування, викликаного вологістю та потраплянням повітря

Наслідки гниття корму:

  • зменшення споживання;
  • втрати енергії;
  • у разі запущеної гнилі, згодовування вже неможливе.

Наявність дріжджів – наслідки для якості корму

Запах спирту

… Є ознакою анаеробної ферментації дріжджів, які перетворюють цукор на спирт

Дріжджі містяться переважно у занадто сухих силосах, які погано ущільнюються, із надто малим щоденним забором.

Наслідки наявності спирту в корміЖ

  • підвищення pH, що сприяє поширенню інших патогенних бактерій та мікробів, що впливають на якість корму;
  • підвищення ризику повторного нагрівання;
  • погіршення смакових якостей корму.

Нагрівання силосу (> 50 ° C)

… Це ознака потрапляння повітря та дії дріжджів в аеробних умовах.
Дріжджі перетворюють цукор, спирт та молочну кислоту в СО2, виробляючи тепло.

JOSERA heat in the silage

Умови, що сприяють потраплянню повітря, а отже, і активності дріжджів:

  • заповнення в кілька етапів;
  • недостатня швидкість подачі;
  • дуже високий вміст СР;
  • дуже високий вміст клітковини;
  • занадто довга різка;
  • погане ущільнення.

Наслідки повторного нагрівання для корму та тварин:

  • втрати енергії;
  • розпад протеїну;
  • погані запахи (спирту, пересмаженого хліба);
  • не смачний корм, а тому низьке споживання;
  • ослаблення імунної системи;
  • сприятливе середовище для поширення хвороботворних мікробів та цвілі.

Рекомендація: Ми рекомендуємо використовувати Josilac®combi з Safety-ефектом. Це сприяє контрольованому утворенню оцтової кислоти, яка гальмує розмноження дріжджів та цвілі. Результатом є стабільний силос, а також менші втрати сухої речовини за рахунок запобігання повторному нагріванню.

Зважаючи на успішну професійну практику, вміст сухої речовини макс. 35% дозволить досягти оптимального ущільнення силосу.

Після закладання силос слід швидко закрити, а також повністю закривати під час перерв більше 12 годин.

Слід подбати про забезпечення достатнього щоденного забору.

Наявність цвілі – наслідки для якості силосу

… це завжди ознака наявності кисню, а отже, потрапляння повітря

Умови, сприятливі для потрапляння повітря та росту цвілі:

  • погане ущільнення або високий вміст залишкового кисню після трамбування;
  • високий вміст сухої речовини;
  • занадто довга різка;
  • погане закриття силосу;
  • невеликий забір;
  • закладка маси в кілька етапів.

Наслідки присутності цвілі в кормі для компанії та тварин:

  • втрата корму через утилізацію сильно запліснявілого силосу;
  • наявність мікотоксинів;
  • проблеми із запліднюваністю;
  • зменшення виробництва молока або середньодобових приростів;
  • захворювання великої рогатої худоби, такі як діарея або ураження печінки та нирок;
  • можливі додаткові витрати (ветеринарний лікар, тощо).

Екскурс – чи визнаєте Ви ці види цвілі?

JOSERA Mould - Aspergillus fumigatus

Aspergillus fumigatus

  • темно-зелений або чорний;
  • дифузний вигляд;
  • розвиток в анаеробних умовах;
  • не впливає на смакові якості;
  • ризик токсичності, у разі сильного зараження згодовування не рекомендується.
Mould - Penicillium roqueforti

Penicillium roqueforti

  • синій, темно-зелений;
  • порошкоподібний вигляд;
  • небезпека токсичності з впливом на запліднюваність.
JOSERA Mould - Byssochlamys nivea

Byssochlamys nivea

  • білий і щільний (зберігає свій колір навіть на повітрі);
  • ризик токсичності.
JOSERA Mould - Monascus ruber

Monascus ruber

  • білий, потім, коли утворюються спори, червоний;
  • погіршує смакові якості;
  • може порушити метаболізм рубця і пошкодити печінку та нирки (Цитринін).

Рекомендація: швидко та правильно закривайте силос після закладки та оптимізуйте ущільнення, щоб запобігти потраплянню повітря. Ми рекомендуємо використовувати Josilac®combi з Safety-ефектом. Завдяки виробництву оцтової кислоти, систематично зменшується розмноження дріжджів та цвілі. Таким чином силос довше залишається стабільним та менше втрат сухої речовини.

Вас також можуть зацікавити:

JOSERA DairySafe – щоб печінка була здорова та функціональна

JOSERA dairysafe performance illustration

Печінка, як центральний орган в процесі обміну речовин, піддається сильним навантаженням в період навколо отелення (транзитний період).

JOSERA DairyPilot – підвищуйте зараз молочну продуктивність Вашого стада

JOSERA dairypilot performance illustration

Мета Вашого підприємства – збільшити продуктивність Вашого стада? Або для Вас важливі здоров’я та стійкість до захворювань Вашого стада?


Контакт та сервіс

Вам потрібна більш детальна інформація чи порада? Чим точніше Ви вкажете, що Вас цікавить, тим краще ми зможемо Вам допомогти. Жоден товар не можна замовити безпосередньо через вебсайт. Зверніться будь ласка за номером телефону або заповніть анкету нижче і ми з радістю повідомимо Вам контакти найближчого до Вас представника JOSERA.

 
Телефон для довідок: з 09:00 до 18:00 +38 (050) 367 67 65