Для первинної оцінки силосу достатньо оцінки органолептичних показників (запах, колір, структура), які дають інформацію про якість силосу.
Запах тухлих яєць
… є ознакою наявності масляної кислоти, яку виробляють певні бактерії (клостридії).
У анаеробному середовищі з досить високим значенням рН ці, так звані, утворювачі масляної кислоти перетворюють цукор і протеїн на масляну кислоту та аміак. Для запобігання цьому особливо важливе швидке зниження pH.
Причини розмноження бактерій, що виробляють масляну кислоту:
Бактерії, що продукують масляну кислоту, можуть активно розмножуватися, якщо:
- силос сильно забруднений;
- силосуєма маса мокра або дуже волога;
- вміст нітратів занадто низький (<0,4 г / кг сухої речовини).
Наслідки наявності в кормі масляної кислоти:
- підвищення pH, що ще більше сприяє розмноженню бактерій, і особливо клостридій;
- корм із вмістом масляної кислоти> 0,3% СР вже не можна безпечно згодовувати коровам;
- втрати енергії;
- зниження вмісту протеїну в силосі.
? Рекомендація: Ми рекомендуємо використовувати Josilac®classic або Josilac®grass з Safety-ефектом, який дозволяє контролювати процес ферментації, швидко знижуючи значення pH. Активність клостридій та інших шкідливих мікробів успішно пригнічується.
Причини наявності Enterobacteriaceae
Ризик експоненціального розмноження цих бактерій збільшується, якщо:
- під час силосування доступ повітря не перекривається вчасно (занадто повільне або негерметичне покриття), оскільки Enterobacteriaceae віддає перевагу аеробному середовищу з відносно високим рН;
- вміст цукру низький.
Наслідки наявності в кормі оцтової кислоти:
- втрати енергії;
- зменшення споживання корму через погіршення смакових якостей.
Рекомендація: Швидко та правильно закривайте силос. Застосування Josilac® дозволяє швидко знижувати pH, завдяки підвищеній активності молочнокислих бактерій.
Наслідки гниття корму:
- зменшення споживання;
- втрати енергії;
- у разі запущеної гнилі, згодовування вже неможливе.
Дріжджі містяться переважно у занадто сухих силосах, які погано ущільнюються, із надто малим щоденним забором.
Наслідки наявності спирту в корміЖ
- підвищення pH, що сприяє поширенню інших патогенних бактерій та мікробів, що впливають на якість корму;
- підвищення ризику повторного нагрівання;
- погіршення смакових якостей корму.
Умови, що сприяють потраплянню повітря, а отже, і активності дріжджів:
- заповнення в кілька етапів;
- недостатня швидкість подачі;
- дуже високий вміст СР;
- дуже високий вміст клітковини;
- занадто довга різка;
- погане ущільнення.
Наслідки повторного нагрівання для корму та тварин:
- втрати енергії;
- розпад протеїну;
- погані запахи (спирту, пересмаженого хліба);
- не смачний корм, а тому низьке споживання;
- ослаблення імунної системи;
- сприятливе середовище для поширення хвороботворних мікробів та цвілі.
Рекомендація: Ми рекомендуємо використовувати Josilac®combi з Safety-ефектом. Це сприяє контрольованому утворенню оцтової кислоти, яка гальмує розмноження дріжджів та цвілі. Результатом є стабільний силос, а також менші втрати сухої речовини за рахунок запобігання повторному нагріванню.
Зважаючи на успішну професійну практику, вміст сухої речовини макс. 35% дозволить досягти оптимального ущільнення силосу.
Після закладання силос слід швидко закрити, а також повністю закривати під час перерв більше 12 годин.
Слід подбати про забезпечення достатнього щоденного забору.
Наявність цвілі – наслідки для якості силосу
… це завжди ознака наявності кисню, а отже, потрапляння повітря
Умови, сприятливі для потрапляння повітря та росту цвілі:
- погане ущільнення або високий вміст залишкового кисню після трамбування;
- високий вміст сухої речовини;
- занадто довга різка;
- погане закриття силосу;
- невеликий забір;
- закладка маси в кілька етапів.
Наслідки присутності цвілі в кормі для компанії та тварин:
- втрата корму через утилізацію сильно запліснявілого силосу;
- наявність мікотоксинів;
- проблеми із запліднюваністю;
- зменшення виробництва молока або середньодобових приростів;
- захворювання великої рогатої худоби, такі як діарея або ураження печінки та нирок;
- можливі додаткові витрати (ветеринарний лікар, тощо).
Екскурс – чи визнаєте Ви ці види цвілі?
Aspergillus fumigatus
- темно-зелений або чорний;
- дифузний вигляд;
- розвиток в анаеробних умовах;
- не впливає на смакові якості;
- ризик токсичності, у разі сильного зараження згодовування не рекомендується.
Penicillium roqueforti
- синій, темно-зелений;
- порошкоподібний вигляд;
- небезпека токсичності з впливом на запліднюваність.
Byssochlamys nivea
- білий і щільний (зберігає свій колір навіть на повітрі);
- ризик токсичності.
Monascus ruber
- білий, потім, коли утворюються спори, червоний;
- погіршує смакові якості;
- може порушити метаболізм рубця і пошкодити печінку та нирки (Цитринін).
Рекомендація: швидко та правильно закривайте силос після закладки та оптимізуйте ущільнення, щоб запобігти потраплянню повітря. Ми рекомендуємо використовувати Josilac®combi з Safety-ефектом. Завдяки виробництву оцтової кислоти, систематично зменшується розмноження дріжджів та цвілі. Таким чином силос довше залишається стабільним та менше втрат сухої речовини.
Вас також можуть зацікавити:
JOSERA DairySafe – щоб печінка була здорова та функціональна
Печінка, як центральний орган в процесі обміну речовин, піддається сильним навантаженням в період навколо отелення (транзитний період).
JOSERA DairyPilot – підвищуйте зараз молочну продуктивність Вашого стада
Мета Вашого підприємства – збільшити продуктивність Вашого стада? Або для Вас важливі здоров’я та стійкість до захворювань Вашого стада?